Wykonanie
Lubię nadziewane warzywa. Ponieważ nasza rodzina jest bardzo mięsożerna, najlepiej jak w środku znajdzie się choć kawałek
mięsa. Farsz właściwie jest dobierany wg gustu. Można naładować co tylko chcemy. I tak właśnie dziś, robiąc przegląd lodówki, gdzieś na jej tyle znalazłam dwie kluki
mozzarelli. W szafce puszkę
pomidorów. Wszystko wrzuciłam do mojego super robota , wymieszało w minutę i gotoweUwielbiam takie dania. Najlepsza do nadziewania jest
papryka czerwona i żółta, po upieczeniu są lekko słodkawe. Zielona będzie lekko gorzkawa. Ale to już według uznania. Danie prezentuję się rewelacyjnie – zdjęcie robione na szybcika, więc nie oddaje całego uroku. Polecam, jest rewelacyjne.

SKŁADNIKI:
papryka kolorowa 5 szt
mięso mielone z
indyka 500 g
ryż 1 torebka
pomidory z puszki 500 g
mozzarella biała 2 x 125 g
sól pieprz do smaku
bazylia suszona 1 łyżeczka płaska
czosnek 2 ząbki
pieczarki ok 5-7 szt
masło 2 łyżki*kucharek 1 łyżeczkaPRZYGOTOWANIE:Ryz ugotować al dente i ostudzić.
Pieczarki pokroić podsmażyć.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać
ryż,
pomidory z puszki wraz z
sokiem,
pieczarki przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz oraz
bazylię suszoną – można zastąpić świeżą.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę , dodać do pozostałych składników. Wyrobić masę.
Papryki opłukać , odciąć górę, oczyścić z pestek, środek oprószyć
solą i
pieprzem, nakładać
mięsną masę do środka. Ustawić w żaroodpornym naczyniu . Nalać odrobinę
wody i dodać łyżkę kucharka – można pominąć to i sama
woda też wystarczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)