ßßß
SKŁADNIKI:papryka kolorowa 5 sztmięso mielone z indyka 500 gryż 1 torebkapomidory z puszki 500 gmozzarella biała 2 x 125 gsól pieprz do smakubazylia suszona 1 łyżeczka płaskaczosnek 2 ząbkipieczarki ok 5-7 sztmasło 2 łyżki*kucharek 1 łyżeczkaPRZYGOTOWANIE:Ryz ugotować al dente i ostudzić. Pieczarki pokroić podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, pomidory z puszki wraz z sokiem, pieczarki przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię suszoną – można zastąpić świeżą. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę , dodać do pozostałych składników. Wyrobić masę. Papryki opłukać , odciąć górę, oczyścić z pestek, środek oprószyć solą i pieprzem, nakładać mięsną masę do środka. Ustawić w żaroodpornym naczyniu . Nalać odrobinę wody i dodać łyżkę kucharka – można pominąć to i sama woda też wystarczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)