ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana z pomidorami i mozzarellą

Papryka faszerowana z pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Lubię nadziewane warzywa. Ponieważ nasza rodzina jest bardzo mięsożerna, najlepiej jak w środku znajdzie się choć kawałek mięsa. Farsz właściwie jest dobierany wg gustu. Można naładować co tylko chcemy. I tak właśnie dziś, robiąc przegląd lodówki, gdzieś na jej tyle znalazłam dwie kluki mozzarelli. W szafce puszkę pomidorów. Wszystko wrzuciłam do mojego super robota , wymieszało w minutę i gotowe :) Uwielbiam takie dania. Najlepsza do nadziewania jest papryka czerwona i żółta, po upieczeniu są lekko słodkawe. Zielona będzie lekko gorzkawa. Ale to już według uznania. Danie prezentuję się rewelacyjnie – zdjęcie robione na szybcika, więc nie oddaje całego uroku. Polecam, jest rewelacyjne.
SKŁADNIKI:
papryka kolorowa 5 szt
mięso mielone z indyka 500 g
ryż 1 torebka
pomidory z puszki 500 g
mozzarella biała 2 x 125 g
sól pieprz do smaku
bazylia suszona 1 łyżeczka płaska
czosnek 2 ząbki
pieczarki ok 5-7 szt
masło 2 łyżki
*kucharek 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Ryz ugotować al dente i ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię suszoną – można zastąpić świeżą. Mozarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę , dodać do pozostałych składników. Wyrobić masę. Papryki opłukać , odciąć górę, oczyścić z pestek, środek oprószyć solą i pieprzem, nakładać mięsną masę do środka. Ustawić w żaroodpornym naczyniu . Nalać odrobinę wody i dodać łyżkę kucharka – można pominąć to i sama woda też wystarczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/01/23/papryka-faszerowana-z-pomidorami-i-mozzarella