Wykonanie
Od pierniczków się zaczęło, prawie rok temu. Nie ma ani mikołajek, ani tymbardziej świąt i choinki bez pierniczków. Te drugie jeszcze będą się robić, te na mikołajki już zniknęły, zostały rozdane w kolorowych zawiniątkach przewiązanych wstążką. Przepis Myszy . Najlepsze pierniki, jakie do tej
pory robiłam. Pyszne, kruche, bardzo korzenne. Bałam się, żeby nie wyszły twarde, bo kilka takich przepisów już miałam okazję wypróbować - te nie, te są kruche w sam raz: nie aż tak bardzo, że kruszą się w dłoni i nie tak twarde, że nadają się tylko na choinkę w charakterze ozdoby twardej jak z masy
solnej. Są idealne.A ile frajdy z dekorowania! (a o dekorowaniu już niedługo) :)
Składniki:120 g świeżeg o
masła120 g
cukru, najlepiej ciemnego1
jajko120 g
miodu400 g
mąki1 i 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejopakowanie
przyprawy do piernikałyżka
cynamonuPrzepis:
Masło utrzeć z
cukrem na puszysty krem. Dodać
jajko,
miód, ucierać przez chwilę. Wsypać przesianą
mąkę,
sodę,
przyprawę do piernika. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć kształty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 180 o C.