Wykonanie
Ciasteczka z
dżemem i
migdałami. Przejadą w pudełku z Krakowa do Szczecinka, stamtąd do odległego o 50 km Czaplinka, specjalnie dla wielbiciela
ciastek z
dżemem. A żeby wielbiciel jeszcze bardzie się ucieszył, pudełko dostało zieloną kokardę. Mam nadzieję, że nie tylko przyjazd
ciastek, ale i dużego do nich dodatku: kuchareczki osobiście je dostarczającej, będzie powodem do radości :)Składniki:350 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej100 g
cukru pudru200 g
masła lub
margaryny1
jajkona wierzch: rozmemłane
jajko, posiekane
migdały,
marmolada albo
dżemPrzygotowanie:1. Wymieszaj obydwa rodzaje
mąki z
cukrem, dodaj tłuszcz i starannie posiekaj. Wbij
jajko i wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na chwilę do lodówki.2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Z połowy wykrój kwiatki (w każdym dodatkowo zrób na środku dziurkę), z reszty okrągłe
ciasteczka.3. Kwiatuszki posmaruj roztrzepanym
jajkiem i „umocz” w posiekanych migdałach (albo po prostu posyp nimi kwiatki).4. Na środku każdego okrągłego
ciasteczka rozsmaruj trochę
dżemu. Na nim układaj mniejsze
ciastka, już posypane
migdałami. Gotowe ułóż na blasze wyłożone pergaminem i piecz w środkowej części piekarnika w temperaturze 175 o C przez 10 minut.