ßßß Cookit - przepis na Kwiatuszki ze słodkim oczkiem

Kwiatuszki ze słodkim oczkiem

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka z dżemem i migdałami. Przejadą w pudełku z Krakowa do Szczecinka, stamtąd do odległego o 50 km Czaplinka, specjalnie dla wielbiciela ciastek z dżemem. A żeby wielbiciel jeszcze bardzie się ucieszył, pudełko dostało zieloną kokardę. Mam nadzieję, że nie tylko przyjazd ciastek, ale i dużego do nich dodatku: kuchareczki osobiście je dostarczającej, będzie powodem do radości :)
Składniki:
350 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
200 g masła lub margaryny
1 jajko
na wierzch: rozmemłane jajko, posiekane migdały, marmolada albo dżem
Przygotowanie:
1. Wymieszaj obydwa rodzaje mąki z cukrem, dodaj tłuszcz i starannie posiekaj. Wbij jajko i wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na chwilę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Z połowy wykrój kwiatki (w każdym dodatkowo zrób na środku dziurkę), z reszty okrągłe ciasteczka.
3. Kwiatuszki posmaruj roztrzepanym jajkiem i „umocz” w posiekanych migdałach (albo po prostu posyp nimi kwiatki).
4. Na środku każdego okrągłego ciasteczka rozsmaruj trochę dżemu. Na nim układaj mniejsze ciastka, już posypane migdałami. Gotowe ułóż na blasze wyłożone pergaminem i piecz w środkowej części piekarnika w temperaturze 175 o C przez 10 minut.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/kwiatuszki-ze-sodkim-oczkiem.html