Wykonanie
Kochani życzę Wam zdrowych, spokojnych, przepysznych, spędzonych w rodzinnej atmosferzeŚwiąt Wielkiej Nocy.Przepis na
baranka znalazłam na blogu domowe-wypieki.pl, wyszedł wspaniały, musiałam tylko zwiększyć porcję, bo moja foremka okazała się większa ( 1 litr) :))), ale opłacało się!
Składniki:4
jajka165 g
cukru165 g
mąki pszennej35 g
mąki ziemniaczanej95 g
margaryny lub
masłacukier puder do posypania
barankaJajka ubijamy z
cukrem dodajemy, rozpuszczony tłuszcz, następnie dosypujemy do masy
mąkę ziemniaczaną i
mąkę pszenną. Przelewamy do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy ok 40-45 minut (forma większe więc i dłużej się piecze). Pozostawić w formie do wystygnięcia. Baranek bardzo wyrósł mimo, że w składzie nie miał ani
proszku do pieczenia ani
sody, spory kawałek musiałam odkroić, ku uciesze moich Potwornych testerów. W smaku świetny- polecam na święta !!!