ßßß Cookit - przepis na BARANEK WIELKANOCNY

BARANEK WIELKANOCNY

nazwa

Wykonanie

Kochani życzę Wam zdrowych, spokojnych, przepysznych, spędzonych w rodzinnej atmosferze
Świąt Wielkiej Nocy.
Przepis na baranka znalazłam na blogu domowe-wypieki.pl, wyszedł wspaniały, musiałam tylko zwiększyć porcję, bo moja foremka okazała się większa ( 1 litr) :))), ale opłacało się!
Składniki:
4 jajka
165 g cukru
165 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
95 g margaryny lub masła
cukier puder do posypania baranka
Jajka ubijamy z cukrem dodajemy, rozpuszczony tłuszcz, następnie dosypujemy do masy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Przelewamy do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczemy ok 40-45 minut (forma większe więc i dłużej się piecze). Pozostawić w formie do wystygnięcia. Baranek bardzo wyrósł mimo, że w składzie nie miał ani proszku do pieczenia ani sody, spory kawałek musiałam odkroić, ku uciesze moich Potwornych testerów. W smaku świetny- polecam na święta !!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2012/04/BARANEK-WIELKANOCNY.html