ßßß Cookit - przepis na Anzac biscuits

Anzac biscuits

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka Anzac są wyjątkowe nie tylko przez kokosowo-owsiany smak, ale też przez całą historię z nimi związaną. Anzac to skrót od Australian and New Zealand Army Corps, czyli Korpusu Armii Australijskiej i Nowo Zelandzkiej. Nazwa ciasteczek ma tyle do tego, że podczas wojny w Europie australijskie mamy wysyłały swoim chłopcom walczącym w tymże Korpusie ciasteczka, których główną zaletą był smak i trwałość (musiały wytrzymać drogę z jednego kontynentu na drugi i jeszcze być przy tym całe, świeże i pachnące). I tak wymyślono Anzac biscuits. Dodatkowo wujek google i ciocia Wikipedia podpowiedzieli, że nazwa "Anzac" jest oficjalnie zastrzeżona przez rząd Australii i nie może być używana do celów komercyjnych, za wyjątkiem Anzac biscuits, z których dochód ze sprzedaży przeznacza się na fundację weteranów wojennych.
Znalazłam dwa przepisy na ciasteczka: podaję ten wypatrzony u Dorotus . Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, a cała "produkcja" trwa nie więcej niż godzinę.
Składniki na 20 ciastek:
85 g płatków owsianych
85 g wiórków kokosowych
100 g mąki
70 g cukru pudru
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżka płynnego miodu albo syropu klonowego
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier, i wymieszać. W rondelku roztopić masło i wlać miód (albo syrop klonowy), wymieszać uważając, żeby nie zaczęło się gotować. Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i miodem, wymieszać. Dokładnie połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, a następnie z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę i leciutko spłaszczać zachowując odstępy, bo w trakcie pieczenia będą się powiększać. W trakcie pieczenia dobrze jest je jeszcze dodatkowo spłaszczyć, ja robiłam to za pomocą długiego noża do tortu. Piec w temperaturze 180ºC 8 - 10 minut (nie dłużej, bo mimo ładnego wierzchu przypalicie spód).
Wyjąć, odczekać i gdy trochę przestygną rozłożyć na kratce kuchennej.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/anzac-biscuits_02.html