Ciasteczka owsiane to chyba jeden z najzdrowszych słodyczy. Przepis na moje ciasteczka jest z Australii. Są idealne na śniadanie do pracy czy szkoły i co najważniejsze zdrowe !!! Przepis jest bardzo prosty i co ważne nie ubrudzimy wielu misek. Jestem przekonana, że tak samo jak ja pokochać je od pierwszego gryza :) Do dzieła !!! Ubierać fartuchy !!! Składniki : 1 szklanka płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki syropu klonowego 150g masła 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru pudru 1 1/4 szklanki mąki pszenne, W dużej misce wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier puder, kokos i dokładnie wszystko mieszamy. Sodę oczyszczoną mieszamy w 1/2 łyżeczce wody. Następnie dodajemy ją do rozpuszczonego syropu klonowego z masłem. Jeśli soda jest świeża powstaną bąbelki. Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub ręką. Ciasto formujemy w kule, które potem płaszczymy i układamy na formie w odstępach. Ciasteczka pieczemy w 170°C przez 12 minut lub do złotego koloru. Smacznego :)