Wykonanie
Sałatka z pieca to zapiekanka i
sałatka w jednym. Jest to danie, które po wystudzeniu można wykorzystać jako
sałatkę, a zaraz po wyjeciu z pieca/piekarnika jako obiad.Składniki:
Makaron pełnoziarnisty-200g
Ser mozzarella- 2 kulki (250g)
Filet z kurczaka - 300g
Wędlina drobiowa- 100 g
Brokuł- 1/2 sztuki
Pomidor- 1 średni
Cebula- 1/2 sztuki
Jogurt naturalny- 185g
Czosnek- 3 ząbki
Majonez- 1 łyżka
SólPieprzPrzyprawa do kurczakaOliwa z oliwekPrzepis:1.
Kurczaka pokroić w kosteczkę , oprószyć
przyprawą i podsmażyć na patelni teflonowej.2.
Brokuła ugotować al dente w lekko osolonej wodzie około 8 minut.3.
Pomidora,
cebulę i
wędlinę pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente.4.
Cebulkę zeszklić na patelni.5. Przygotować
sos czosnkowy -
czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wrzucić do miseczki do której należy dodać
przyprawy,
jogurt naturalny i
majonez. Wymieszać wszystko razem.6. Naczynie żaroodporne wyłożyć wymieszanymi ze sobą składnikami, polać sosem, piec w piekarniku przez około 20 minut w temp. 180 stopni.Jedna porcja sałatki dostarcza (1/3 całości):B-60 g T-25 , 6 g W- 59 g E- 701 kcal WW-6