Wykonanie
Kilka dni temu nawiązałam współpracę ze sklepem
Emako.pl,dzięki której dziś
mogę cieszyć się ceramicznym naczyniem i patelnią do mini naleśników.

Powyższe produkty
będę testowała w swoim królestwie i dzieliła się z
Wami, moją opinią.Na pierwszy ogień poszło Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania .Zdecydowałam się na nie głównie dlatego, iż posiadam w domu szklane żaroodporne naczynie, które z nieznanych nikomu przyczyn,pękło dziwnie w środku, po kilku wizytach w piekarniku i zmywarce.Jakie informacje o tym produkcie znajdziemy w sklepie ?– nadaje się zarówno do zapiekania, podgrzewania i podawania– piękny design– naczynie wykonane z grubej ceramiki, dzięki
czemu wysoka temp. utrzymywana jest znacznie dłużej niż w przypadku szklanych naczyń.– pojemność 1200ml, wymiary: 28/15,5/6cm– można używać w piekarniku, mikrofali i myć w zmywarce.A jak to jest przy jego użytkowaniu ?Pierwsze co rzuca się nam w oczy i czym zachwyca od pierwszego wejrzenia, to faktycznie piękny design :)Kolor naczynia jest intensywny i z fajnym przypalanym efektem od
spodu, więc możemy w nim nie tylko zapiekać, ale i bezpośrednio podawać na stół, bo robi wrażenie.Naczynie jest wykonane z grubej ceramiki i na prawdę utrzymuje ciepło bardzo długo ( zapiekanka zostawiona na blacie kuchennym, była ciepła jeszcze ponad 1 , 5 godziny po zjedzeniu ).Kiedy otworzyłam paczkę od
Emako, pomyślałam – ojej, ale małe…,ale w użytkowaniu okazało się całkiem wydajne, bo zapiekanki wystarczyło na 2 dni, dla 3-osobowej rodzinki :)Jedynie może mogłoby być nieco wyższe, bo zapiekanka miała zaledwie 3 warstwy, a jak widać na zdjęciach – wręcz wychodziła z naczynia :)Na pewno
będę go używała bardzo często, nie tylko do zapiekanek.Myślę, że kolejną potrawą będzie jakieś
mięsko :)Zachęcam Was do wizyty w sklepie, bo produkty są bardzo ciekawe i w przystępnych cenach :)Cena mojego naczynia żaroodpornego to 29 , 90 zł .Składniki:łyżeczka mielonej
czerwonej papryki słodkiej
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry.Gotujemy je na półtwardo. Odcedzamy i chwilę studzimy.
Mięso podsmażamy kilka minut na patelni, przyprawiając do smaku
solą,
pieprzem i
papryką.Przekładamy do miski.Na tej samej patelni, na odrobinie
oleju, szklimy
cebulę pokrojoną w piórka, lub plastry.Na minutę przed końcem, dodajemy do
cebuli pokrojony w plasterki
czosnek.
Żółtka mieszamy ze
śmietanką, dodajemy
sól,
pieprz i łyżkę
ziół prowansalskich, mieszamy dokładnie.Naczynie żaroodporne smarujemy lekko
oliwą.Układamy kolejno:-
ziemniaki-posypujemy połową łyżki
ziół prowansalskich-
cebula z
czosnkiem-wylewamy połowę sosu-
mięso mielone i posypujemy
serem żółtym ( garść )-
ziemniaki-polewamy resztą sosu-posypujemy resztą
sera żółtegoWkładamy zapiekankę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.