ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu nawiązałam współpracę ze sklepem Emako.pl,
dzięki której dziś mogę cieszyć się ceramicznym naczyniem i patelnią do mini naleśników.
Powyższe produkty będę testowała w swoim królestwie i dzieliła się z Wami, moją opinią.
Na pierwszy ogień poszło Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania .
Zdecydowałam się na nie głównie dlatego, iż posiadam w domu szklane żaroodporne naczynie, które z nieznanych nikomu przyczyn,
pękło dziwnie w środku, po kilku wizytach w piekarniku i zmywarce.
Jakie informacje o tym produkcie znajdziemy w sklepie ?
– nadaje się zarówno do zapiekania, podgrzewania i podawania
– piękny design
– naczynie wykonane z grubej ceramiki, dzięki czemu wysoka temp. utrzymywana jest znacznie dłużej niż w przypadku szklanych naczyń.
– pojemność 1200ml, wymiary: 28/15,5/6cm
– można używać w piekarniku, mikrofali i myć w zmywarce.
A jak to jest przy jego użytkowaniu ?
Pierwsze co rzuca się nam w oczy i czym zachwyca od pierwszego wejrzenia, to faktycznie piękny design :)
Kolor naczynia jest intensywny i z fajnym przypalanym efektem od spodu, więc możemy w nim nie tylko zapiekać, ale i bezpośrednio podawać na stół, bo robi wrażenie.
Naczynie jest wykonane z grubej ceramiki i na prawdę utrzymuje ciepło bardzo długo ( zapiekanka zostawiona na blacie kuchennym, była ciepła jeszcze ponad 1 , 5 godziny po zjedzeniu ).
Kiedy otworzyłam paczkę od Emako, pomyślałam – ojej, ale małe…,ale w użytkowaniu okazało się całkiem wydajne, bo zapiekanki wystarczyło na 2 dni, dla 3-osobowej rodzinki :)
Jedynie może mogłoby być nieco wyższe, bo zapiekanka miała zaledwie 3 warstwy, a jak widać na zdjęciach – wręcz wychodziła z naczynia :)
Na pewno będę go używała bardzo często, nie tylko do zapiekanek.
Myślę, że kolejną potrawą będzie jakieś mięsko :)
Zachęcam Was do wizyty w sklepie, bo produkty są bardzo ciekawe i w przystępnych cenach :)
Cena mojego naczynia żaroodpornego to 29 , 90 zł .
Składniki:
łyżeczka mielonej czerwonej papryki słodkiej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry.
Gotujemy je na półtwardo. Odcedzamy i chwilę studzimy.
Mięso podsmażamy kilka minut na patelni, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przekładamy do miski.
Na tej samej patelni, na odrobinie oleju, szklimy cebulę pokrojoną w piórka, lub plastry.
Na minutę przed końcem, dodajemy do cebuli pokrojony w plasterki czosnek.
Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy sól, pieprz i łyżkę ziół prowansalskich, mieszamy dokładnie.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą.
Układamy kolejno:
-ziemniaki-posypujemy połową łyżki ziół prowansalskich
-cebula z czosnkiem
-wylewamy połowę sosu
-mięso mielone i posypujemy serem żółtym ( garść )
-ziemniaki
-polewamy resztą sosu
-posypujemy resztą sera żółtego
Wkładamy zapiekankę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/zapiekanka-i-wspolpraca-z-emako-pl