ßßß
Powyższe produkty będę testowała w swoim królestwie i dzieliła się z Wami, moją opinią.Na pierwszy ogień poszło Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania .Zdecydowałam się na nie głównie dlatego, iż posiadam w domu szklane żaroodporne naczynie, które z nieznanych nikomu przyczyn,pękło dziwnie w środku, po kilku wizytach w piekarniku i zmywarce.Jakie informacje o tym produkcie znajdziemy w sklepie ?– nadaje się zarówno do zapiekania, podgrzewania i podawania– piękny design– naczynie wykonane z grubej ceramiki, dzięki czemu wysoka temp. utrzymywana jest znacznie dłużej niż w przypadku szklanych naczyń.– pojemność 1200ml, wymiary: 28/15,5/6cm– można używać w piekarniku, mikrofali i myć w zmywarce.A jak to jest przy jego użytkowaniu ?Pierwsze co rzuca się nam w oczy i czym zachwyca od pierwszego wejrzenia, to faktycznie piękny design :)Kolor naczynia jest intensywny i z fajnym przypalanym efektem od spodu, więc możemy w nim nie tylko zapiekać, ale i bezpośrednio podawać na stół, bo robi wrażenie.Naczynie jest wykonane z grubej ceramiki i na prawdę utrzymuje ciepło bardzo długo ( zapiekanka zostawiona na blacie kuchennym, była ciepła jeszcze ponad 1 , 5 godziny po zjedzeniu ).Kiedy otworzyłam paczkę od Emako, pomyślałam – ojej, ale małe…,ale w użytkowaniu okazało się całkiem wydajne, bo zapiekanki wystarczyło na 2 dni, dla 3-osobowej rodzinki :)Jedynie może mogłoby być nieco wyższe, bo zapiekanka miała zaledwie 3 warstwy, a jak widać na zdjęciach – wręcz wychodziła z naczynia :)Na pewno będę go używała bardzo często, nie tylko do zapiekanek.Myślę, że kolejną potrawą będzie jakieś mięsko :)Zachęcam Was do wizyty w sklepie, bo produkty są bardzo ciekawe i w przystępnych cenach :)Cena mojego naczynia żaroodpornego to 29 , 90 zł .Składniki:łyżeczka mielonej czerwonej papryki słodkiejsól, pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt grube plastry.Gotujemy je na półtwardo. Odcedzamy i chwilę studzimy.Mięso podsmażamy kilka minut na patelni, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką.Przekładamy do miski.Na tej samej patelni, na odrobinie oleju, szklimy cebulę pokrojoną w piórka, lub plastry.Na minutę przed końcem, dodajemy do cebuli pokrojony w plasterki czosnek.Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy sól, pieprz i łyżkę ziół prowansalskich, mieszamy dokładnie.Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą.Układamy kolejno:-ziemniaki-posypujemy połową łyżki ziół prowansalskich-cebula z czosnkiem-wylewamy połowę sosu-mięso mielone i posypujemy serem żółtym ( garść )-ziemniaki-polewamy resztą sosu-posypujemy resztą sera żółtegoWkładamy zapiekankę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.