Wykonanie
Uwielbiam bigos. Robienie go, u mnie zawsze trwa dwa dni, a
potem odgrzewam, odgrzewam i odgrzewam :) bo im więcej odgrzewany, tym lepszy :)A jak
mówi moja mama, bigos im dłużej się robi, tym lepszego koloru nabiera i nie potrzeba mu koncentratu. To prawda. Czasami dodaję jeszcze koncentratu dla kolorku, ale dosłownie 2-3 małe łyżeczki i jest pysznie :)Mój jest bez
śliwek i
grzybów. Te drugie zastąpiły
pieczarki. Polecam i smacznego :)Składniki:– 2kg
kapusty kiszonej– 4
kiełbasy typu zwyczajne ( u mnie podwędzane )– 300g
wołowiny bez kości– 2 kości wędzone– kawałek
boczku– kilka
liści laurowych– kilka kulek
ziela angielskiego–
przyprawa do bigosu Tytka Smaku– 2
cebule– 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )– kilka
pieczarek– garść
majerankuPrzygotowanie:*
Kapustę płuczemy pod bieżącą
wodą. Odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją.Wkładamy do dużego garnka i zalewamy
wodą. Gotujemy. Jeżeli
kapusta jest bardzo kwaśna, po zagotowaniu wylewamy
wodę i zalewamy świeżą.* Do
kapusty wkładamy kości,
mięso, oraz liście i ziele. Gotujemy na średnim ogniu około godzinki.* W międzyczasie szklimy na
oleju cebulę pokrojoną w kostkę, wraz z
boczkiem i
kiełbasami ( również w kostkę ) i
pieczarkami pokrojonymi w plasterki.* Po godzinie wyciągamy kości i
mięso z
kapusty. Kroimy
mięso w dużą kostkę i wkładamy z powrotem do garnka, razem z podsmażoną
cebulką,
boczkiem,
kiełbasami i
pieczarkami.* Dodajemy
przyprawę do bigosu i dusimy nasz bigos jeszcze około godzinki, pod koniec dodając
majeranek i
koncentrat pomidorowy.
Kategorie: