Wykonanie
Jak zwykle, kiedy zbliżają się dni wolne, pogoda zawodzi. Nic mnie jednak nie zniechęci do spacerów i posiłków na świeżym powietrzu. Miejscówka z
widokiem na małą uliczkę, dobra
kawa, odrobina słońca. Do tego zestawienia brakuje tylko apetycznego ciasta. Na balkonowe podwieczorki czy pikniki idealnie nadaje się pachnąca
tarta z musem z
mango.Spód:230 g
mąki100
cukru100 g
masła1
jajkoMasło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
jajko,
cukier i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wypełniamy nim formę (o średnicy 28 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Masa:200 g
śmietany kremówki 30%150 g
mascarpone300 g słodzonego przecieru z
mango2
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanejDo miski wrzucamy
śmietankę,
mascarpone,
jajka,
pure z
mango oraz
mąkę i dokładnie miksujemy. Po wyjęciu
spodu z piekarnika wylewamy do środka masę o smaku
mango i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 30-40 minut. Ciasto dobrze jest przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło. Tartę podajemy posypaną
cukrem pudrem lub polaną musem z
mango.
