Wykonanie
Jakiś czas temu kupiłam okropne
truskawki . Wyglądały prześlicznie, ale jedynie z wyglądu przypominały
owoce, na które miałam ochotę. Zniesmaczona postanowiłam czekać, aż pojawią się gruntowe. I tak oto wczoraj wróciłam do domu z całą siatką czerwonych,
polskich truskawek . Już po drodze zastanawiałam się, co z nich zrobić. Większość, jak zwykle zjadłam, to co się ostało wylądowało w przepysznej kremowej tarcie .Spód:200 g
mąki100 g
cukru100 g
masła1
jajkoMasło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
cukier,
mąkę,
jajko i dobrze wygniatamy. Ciasto rękami ugniatamy w formie (o średnicy 27 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu formy wyłożonej
ciastem z lodówki wstawiamy ją na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Nadzienie:500-600 g
truskawek150 ml
śmietany kremówki 30%100 g
mascarpone30 g
cukrumąka ziemniaczanaświeże
ziołaDo miski wrzucamy
śmietankę,
cukier,
mascarpone i miksujemy przez 2-3 minuty. Po wyjęciu zapieczonego
spodu z piekarnika układamy na nim
truskawki przekrojone na połówki. Aby ciasto nie było bardzo wilgotne, przed ułożeniem
owoców można poprószyć je
mąką ziemniaczaną (lub
bułką tartą). Następnie na wierzch nakładamy zrobioną wcześniej masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 40-45 minut. Ciasto podajemy przybrane świeżymi
ziołami.
