Sezon na konfitury trwa w najlepsze. W moim rodzinnym domu powstają musy jabłkowe oraz morelowe. Ze względu na urodzaj brzoskwiń, będzie też dżem brzoskwiniowy w różnych wersjach. Ja robię głównie przetwory z porzeczek oraz agrestu, ale nie są to zapasy na zimę tylko dodatki do szybkiego wykorzystania. Konfitura porzeczkowa urozmaici smak naleśników czy pancakes, świetnie komponuje się z chrupiącymi tostami, lubi się też z sernikiem .Sernik:500 g sera do serników200 g śmietany kremówki 36% g120 g cukru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej100-130 g konfitury porzeczkowejDo miski wrzucamy ser, kremówkę, cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy (moja była o średnicy 26 cm). Na wierzch nakładamy konfituręporzeczkową (dobrze, aby konfitur nie miała zbyt zbitej konsystencji). Konfiturę natomiast posypujemy kruszonką. Sernik pieczemy przez 65-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.Kruszonka:100 g mąki50 g masła50 g cukruW misce rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Ciasto rozcieramy palcami. Tak przygotowaną kruszonkę można również zamrozić.