Wykonanie
Od lekkiego-żółtego po intensywny
pomarańczowy, w mojej kuchni króluje kolor
dyniowy. Sama
dynia zaś pojawia się w plackach, sosach, dodatku do sałatek i oczywiście w wypiekach. Dziś przygotowałam przepis na aromatyczną tartę na cieniutkim spodzie.Spód:100-110 g
mąki pszennej50 g
cukru1
jajko50 g
masłaMasło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
cukier,
mąkę,
jajko i dobrze wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (moja była o średnicy 28 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto wstawiamy na 15 minut do lodówki, a
potem na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Nadzienie:750 g pieczonej dyni50-100 g
cukru (w zależności od słodkości dyni) + 40 gram na karmel50 ml
czerwonego wina1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1
kardamonu1
cynamonu3 łyżki
octu balsamicznegoMiąższ dyni wrzucamy do garnka i blenderem przerabiamy na gładką masę. Miąższ gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy
cukier,
czerwone wino,
ocet balsamiczny, ekstrakt
waniliowy,
cynamon i
kardamon. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 20-40 minut aż masa będzie gęsta. Tuż przed końcem gotowania zapalamy mus
dyniowy karmelem. Gotową masę
dyniową nakładamy na zapieczony spód. Tartę wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
