Wykonanie
Sernik to ciasto o długiej historii. Jadali go starożytni Grecy i Rzymianie, a przepis na niego występuje praktycznie w każdej kulturze, w której używa się w kuchni
sera białego. Cheesecake, Käsekuchen, pastel de queso, juustokakku bez względu na nazwę powinien być delikatny, kremowy i rozpływający się w ustach. Tym razem chciałabym zaproponować przepis na sernik z orientalną nutą. Będzie to bowiem ciasto z dodatkiem
chałwy i
kardamonu.800 gram
sera twarogowego mielonego150 gram
cukrupaczka
ciastek owsianych (około 130 gram)35 gram
masła270 ml
śmietany 18%4
jajka2 duże łyżki
mąki ziemniaczanej200 gram
chałwy1 płaska łyżeczka
kardamonuCiastka rozdrabniamy blenderem i mieszamy z roztopionym
masłem. Z tak przygotowanej masy powstanie spód sernika.
Ser z
cukrem mieszamy mikserem. Następnie dodajemy
jajka,
śmietanę (120 ml), dwie łyżki
mąki ziemniaczanej i łyżeczkę
kardamonu. Kiedy masa jest już gotowa, dorzucamy pokruszoną
chałwę (150 gram) i całość mieszamy łyżką, po czym przelewamy do formy. Sernik pieczemy przez 90-100 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Kiedy sernik ostygnie, można polać go polewą
chałwową, którą przygotowuje się ze 150 ml
śmietany 18% oraz 50 gram
chałwy. Aby otrzymać delikatną kremową polewę, w niewielkim garnku podgrzewamy
śmietanę i dodajemy do niej
chałwę, po czym całość miksujemy blenderem. Sernik polany polewą wstawiamy na godzinę do lodówki.