Od jakiegoś czasu na targach można dostać liście musztardowca . Występuje kilka jego odmian, od tych o jasnych karbowanych liściach przypominających trochę endywię po odmiany ciemnozielone podobne do liści buraków. Musztardowiec ma lekko ostry smak i nadaje się do sałatek, jako główny element albo dodatek. 400 g piersi z kurczaka 1-2 awokado 60-70 g liści musztardowca 4-5 łyżek sosu sojowego starty ser żółty pieprz, tymianek cytrynowy oliwa z oliwek sok z cytryny Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut (w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia). 2-3 minuty przed końcem dodajemy sos sojowy oraz pieprz. Dzięki temu kurczak nabierze ładnego brązowego koloru.Liście musztardowca myjemy i osuszamy. Awokado obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Liście musztardowca układamy na talerzach, nakładamy pokrojone w kostkę awokado i całość skrapiamy odrobiną oliwy. Na wierzch nakładamy ciepłego kurczaka, posypujemy serem i świeżym tymiankiem cytrynowym. Sałatkę podajemy z grzankami.