Wykonanie
Bardzo lubię
polędwiczki wieprzowe . Jadam je wprawdzie, tak jak inne
mięsa, częściej w sezonie jesienno-zimowym, ale latem też zdarza im się gościć na moim
stole. Zrobić z nich można tyle pyszności, że nie starczy mi życia, aby wypróbować wszystkie możliwe sposoby podania tego
mięsa. Ponieważ ostatnio chodził za mną
sos musztardowy, postanowiłam połączyć go właśnie z delikatnymi polędwiczkami . Wyszło bardzo pysznie
Polędwiczki wieprzowe w
sosie musztardowym podane z
warzywami z wody – przepis (porcja dla 3-4 osób):500-600 g
polędwiczki wieprzowej300-350 ml
wody120-140 g
musztardy kremskiej1 łyżka
mąki2 średnie
cebule500 g
fasoli szparagowej200 g małych
marcheweksól,
pieprz, świeży hyzopPolędwiczkę kroimy w plasterki o grubości 3-4 milimetry. Każdy kawałek
mięsa obtaczamy w
mące i podsmażamy na
oliwie z oliwek przez około 3-4 minuty (najlepiej użyć głębokiej patelni). Następnie na patelnię wrzucamy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę, mieszamy. Po krótkiej chwili dolewamy
wodę i ponownie mieszamy. Po 5 minutach duszenia dodajemy
musztardę,
sól i
pieprz po czym znowu mieszamy.
Polędwiczki gotujemy przez około 30 minut bez przykrycia. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany świeży hyzop. W międzyczasie przygotowujemy
fasolę szparagową i małe
marchewki.
Polędwiczki serwujemy z
warzywami z wody.