Wykonanie
Pierś z
kaczki lubię dobrze wypieczoną, podobnie jak wielu mieszkańców Azji. Dziś zapraszam na cienkie plastry kaczego
mięsa zatopione w aromatycznym,
cynamonowo-
imbirowym bulionie z dodatkiem
makaronu mie.1300 ml
bulionu warzywnego300 g pieczonej piersi
kaczki300 g makronu mie1 średnia
marchew3
szalotkipęczek
kolendry2 łyżki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru w proszku2 łyżki tłuszczu z pieczenia
kaczkisól,
pieprzDo garnka wlewamy
bulion, dodajemy kaczy tłuszcz,
marchew i
szalotki pokrojone w plasterki oraz
sól,
pieprz,
cynamon, oraz
imbir. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy przez 20-30 minut. W międzyczasie gotujemy
makaron mie .
Kaczkę kroimy w plastry. Do miski nakładamy
makaron, na wierzchu układamy plastry
kaczki i zalewamy całość
bulionem, tak by
mięso było pod
wywarem. Po wierzchu posypujemy posiekaną
kolendrą. Jemy po 2-3 minutach.