Wykonanie
W tym roku jeszcze praktycznie nie mam nic specjalnego na święta. Dopiero dziś
będę piekła jakieś ciasto. Wczoraj wreszcie zajęłam się pierniczkami. Są pyszne, lekko korzenne (nadają się również dla dzieci) i można je podarować w prezencie. Oto przepis, polecam go wszystkim, którzy jak ja w tym roku
mieli trochę za krótki grudzień.Pierniczki świąteczne – przepis:750-800 g
mąki80 g
masła290 g
miodu lipowego12-15 g
przyprawy korzennej2
jajka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniasok z połówki
cytrynylukier lub
czekolada do dekoracji
Masło rozpuszczamy w miseczce, dodajemy
miód,
jajka proszek do pieczenia oraz
sok z cytryny po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy (grubość około 3-4 milimetry) i przy pomocy foremek wykrawamy z niego
ciasteczka. Pierniczki pieczemy przez 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy
czekoladą lub lukrem.