Wykonanie
30 października, 2015 by Magdalena Tomaszewska-BolałekI na sam koniec halloweenowych przepisów,
ciasteczka dla miłośników pierniczków.350-400 g
mąki40 g
masła140 g
miodu lipowego6 g
przyprawy korzennej1
jajkosok z połówki
cytrynyklej cukierniczybiały
lukier plastyczny
Masło rozpuszczamy w miseczce, dodajemy
miód,
jajko oraz
sok z cytryny po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy foremek wykrawamy z niego
ciasteczka. Pierniczki pieczemy przez 10-13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem plastycznym (z lukru przy pomocy tej samej foremki wykrawamy wzór czaszki) przyklejanym przy pomocy kleju cukierniczego.
Podobne wpisy
Czekoladowe nietoperze – HalloweenNawiedzone babeczki – HalloweenPiernikowa charlotte russe
Ciasteczka lekko
miodoweCiasto z sanshō