Wykonanie
Współczesne japońskie cukiernictwo do perfekcji opanowało sztukę łączenia zachodnich wpływów z rodzimą tradycją kulinarną. I tak powstają rolady z dodatkiem słodkiej pasty z
fasoli, zielone
czekoladki o smaku
herbaty matcha,
biszkopty z rzodkwią japońską czy desery na zimno z kurogoma (czarnym
sezamem). Ten ostatni składnik to wspaniały dodatek nie tylko do łakoci, w cukiernictwie święcący triumfy od kilku lat. Dziś przygotowałam przepis na panna cottę z dodatkiem pasty z czarnego
sezamu.Wieczorem zaś od 23:30 serdecznie zapraszam do słuchania Programu Pierwszego Polskiego
Radia (Jedynka). W audycji NAUKOWY ZAWRÓT GŁOWY będzie trochę o japońskiej kuchni.Panna cotta z czarnym
sezamem / Panna cotta with black
sesame paste – przepis / recipe:250 ml
śmietanki kremówki 36% / double cream150 ml
mleka / milk80 g
cukru / sugar15-30 g pasty z czarnego
sezamu / black
sesame paste11-13 g
żelatyny / gelatine
Żelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej
wody. W garnku podgrzewamy
śmietanę kremówkę,
cukier oraz
mleko. Kiedy mieszanina się zagotuje, zdejmujemy ją z palnika. Dodajemy pastę z czarnego
sezamu i dokładnie mieszamy. Następnie rozpuszczamy w mieszaninie
żelatynę i rozlewamy do foremek. Po przestudzeniu wstawiamy panna cottę do lodówki na 4-5 godzin. Podajemy posypaną zmielonym czarnym
sezamem z
cukrem pudrem.Put gelatine in a cup and soak it in a little cold water. Place the milk, cream, and sugar into a pan and bring to a simmer. Add black
sesame paste to the pan, mix and take pan off the heat. Add gelatin and stir until it has dissolved. Divide the mixture among moulds and leave to cool. Place into the fridge for 3-4 hours.