Wykonanie
Dziś Mikołajki! Cudowny dzień prezentów znajdowanych w butach. Niedługo biegnę na
czekoladowe warsztaty (relacja wkrótce). Jeśli będziecie zmęczeni nadmierną ilością łakoci i zapragniecie przełamać słodkie smaki, to proponuję
sałatkę . Dlaczego nazwałam ją męską? Odpowiedź jest bardzo prosta. Smakuje nawet
panom, którzy uważają, że ich ulubionym warzywem jest
mięso.10 plastrów
boczku1/3 główki
sałaty rzymskiej3-4
jajka3 kromki
białego chleba4-5 łyżek
oliwy3 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
sosu sojowegosól,
pieprz,
tymianek,
oregano,
bazyliaDo miseczki wlewamy
oliwę z oliwek,
ocet balsamiczny,
sos sojowy oraz dodajemy
przyprawy, dokładnie mieszamy.
Sałatę rzymską myjemy, osuszamy i kroimy.
Sałatę wrzucamy do miski dodajemy sos i dokładnie mieszamy. W międzyczasie na
oliwie z oliwek robimy grzanki, a na drugiej patelni smażymy plastry
boczku (przekrojone na pół), aż zrobią się chrupiące.
Jajka gotujemy na twardo, a następnie koimy na ćwiartki. Do
sałaty dodajemy
bekon i grzanki, po czym mieszamy. Na sam koniec dorzucamy
jajka (możemy lekko przemieszać).