Wykonanie
Ostatnio miałam ochotę na słodko-słone ciasto. Postanowiłam zatem zrobić deser na spodzie z
ciasta francuskiego z puszystym delikatnym crème pâtissière oraz
bezą z
migdałami i słonymi
orzeszkami ziemnymi. Przepis na crème pâtissière pochodzi z bloga Little French Bakery i jest przepisem z Le Cordon Bleu.Cienki spód:
ciasto francuskieCiasto francuskie wkładamy do tortownicy o średnicy 27 cm, tak by bok był wysoki na 1,5 cm. Spód wysypujemy
fasolkami do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (temperatura i czas pieczenia zależne od informacji podanych na opakowaniu ciasta). Po 2/3 czasu pieczenia wyjmujemy ciasto i usuwamy
fasolki. Wstawiamy do dopieczenia. Jeżeli ciasto jest jeszcze surowe pozostawiamy je jeszcze na kilka minut w piekarniku. Po upieczeniu spód odstawiamy do ostudzenia.
Beza:4
białka190 g
cukru80 g
migdałów30 g słonych
orzeszków ziemnychUbijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy
cukier wymieszany i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 27 centymetrów. Przy pomocy łyżki nakładamy masę na wyrysowany kształt.
Orzechy siekamy i mieszamy, po czym wysypujemy na wierzch
bezy.
Bezę wstawiamy na 100-120 minut do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż
beza ostygnie.Crème pâtissière:500 ml
mleka125 g
cukru4 duże
żółtka30 g
mąki30 g
skrobi kukurydzianej1 łyżka ekstraktu
waniliowegoW rondelku należy zagrzać
mleko wymieszane z ekstraktem
waniliowym i 65 g
cukru. W międzyczasie ubijamy
żółtka z
cukrem. Kiedy są już ubite dodajemy
skrobię kukurydzianą i
mąkę. Do prawie gotującego się
mleka dodajemy ubite
żółtka. Mieszamy regularnie by nie było grudek i by krem się nie przypalił. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając. Krem przekładamy do metalowej blachy (tak by powstała cienka warstwa), osłaniamy folią spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia. Przed samym podaniem ubijamy krem mikserem, tak by zrobił się puszysty.Kiedy wszystkie elementy ciasta są już gotowe składamy deser. Na spód z
ciasta francuskiego wykładamy crème pâtissière a na wierzch kładziemy
bezę.
