Wykonanie
            Mus 
dyniowy świetnie pasuje do różnych potraw. Ostatnio użyłam go do sernika czy babeczek. Tym razem 
pora na ciasto 
dyniowe z 
masłem orzechowym . Wynalazek ten w mojej kuchni gości od niedawna. Kanapki z 
galaretką i 
masłem orzechowym zrobione z 
chleba tostowego tak mocno wbiły mi się w pamięć podczas oglądania amerykańskich filmów i seriali, że przez bardzo długi czas omijałam ten specyfik szerokim łukiem. Okazało się, że nie taki diabeł straszny. 
Masło orzechowe przypadło mi do gustu, może nie na tyle by jeść je codziennie, ale w cieście nie odmówię.160 g 
mąki80 g musu 
dyniowego80 g 
masła50 g 
masła orzechowego80 g 
cukru4 
żółtka1 
jajko1 łyżeczka 
sodyW misce roztapiamy 
masło. Następnie dodajemy do niego 
masło orzechowe, 
jajka, mus 
dyniowy oraz 
cukier, po czym dokładnie ucieramy. Na sam koniec wsypujemy 
mąkę wymieszaną z 
sodą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

