Wykonanie
Mus
dyniowy świetnie pasuje do różnych potraw. Ostatnio użyłam go do sernika czy babeczek. Tym razem
pora na ciasto
dyniowe z
masłem orzechowym . Wynalazek ten w mojej kuchni gości od niedawna. Kanapki z
galaretką i
masłem orzechowym zrobione z
chleba tostowego tak mocno wbiły mi się w pamięć podczas oglądania amerykańskich filmów i seriali, że przez bardzo długi czas omijałam ten specyfik szerokim łukiem. Okazało się, że nie taki diabeł straszny.
Masło orzechowe przypadło mi do gustu, może nie na tyle by jeść je codziennie, ale w cieście nie odmówię.160 g
mąki80 g musu
dyniowego80 g
masła50 g
masła orzechowego80 g
cukru4
żółtka1
jajko1 łyżeczka
sodyW misce roztapiamy
masło. Następnie dodajemy do niego
masło orzechowe,
jajka, mus
dyniowy oraz
cukier, po czym dokładnie ucieramy. Na sam koniec wsypujemy
mąkę wymieszaną z
sodą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.