Wykonanie
Te
ciasteczka zaserwowała kiedyś moja koleżanka prosząc, bym zgadła jaki jest ich tajny składnik. Nie zgadłam, ale
ciasteczka tak mi zasmakowały, ze później robiłam je niejednokrotnie. Są mięciutkie i wyborne. No i przede wszystkim nie wymagają zbyt dużych nakładów pracy :)
Składniki:100 g
masła150 g
mąki100 g
cukru1
jajko1/3 słoika
masła orzechowego1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżeczki
sodymigdały lub m&m'sy do dekoracji
Masło utrzeć z
cukrem w mikserze. Dodać
jajko,
masło orzechowe, esencję cały czas mieszając. Wsypać
mąkę wymieszaną z
sodą i wymieszać. Wstawić na min. pół godziny do lodówki.Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Z ciasta formować kulki i spłaszczyć. W środek wcisnąć delikatnie
migdał lub drażetki.
Ciastka należy poukładać na blasze w dość dużych odstępach, gdyż dość mocno wyrastają.Piec ok 8-10 minut.