ßßß Cookit - przepis na Razowy chleb ze słonecznikiem

Razowy chleb ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
350 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 łyżek słonecznika
7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych drożdży)
0,5 l ciepłej wody
słonecznik do posypania chleba
olej do posmarowania formy
mąka pszenna razowa do wysypania formy
Czas przygotowania: 5 min plus 20 min wyrośnięcie plus 60 min pieczenie
Wyrabianie chleba to… żmudna robota :D Ale tego wyrabiać nie trzeba, więc zamiast kupować chleb z różnymi ulepszaczami, włączamy piekarnik i do dzieła! :)
W związku z tym, że chleb długo zachowuje świeżość, podwajam podaną ilość składników, piekę dwa chleby i mam spokój na kilka dni.
Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki. Mieszam i dolewam ciepłej wody. W miarę dokładnie mieszam te składniki – żeby mi tam nie latała sucha mąka. Jeśli używacie świeżych drożdży, warto najpierw je rozmieszać z cukrem i wodą, i dopiero dolać do reszty składników. Inaczej ciężko je rozmieszać. Przykrywam miskę czystą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu maksymalnie 20 minut.
Smaruję keksówki (30×12 cm, ale mogą być krótsze, jeśli wolicie wyższy chleb) olejem i wysypuję je mąką razową. Nastawiam piekarnik na 225 st. C.
Po tych 20 minutach przekładam ciasto do formy, solidnie posypuję je słonecznikiem i piekę w podanej temperaturze 50 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do około 200 st. C, żeby skórka zanadto się nie spaliła i zostawiam jeszcze na 10 minut. Następnie wykładam chleb z formy i studzę na kratce. Chleb chwilę stygnie, więc fajnie jest go upiec wieczorem i mieć coś pysznego na śniadanko. Smacznego!
Podobne przepisy
Placek drożdżowy z borówką amerykańską
Bułeczki maślane z rodzynkami
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Pizza na grubym cieście
Naleśniki z mięsem
Źródło:http://www.gryzz.pl/razowy-chleb-ze-slonecznikiem