Wykonanie

Składniki350 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru10 łyżek
słonecznika7 g suchych
drożdży (lub 25 g świeżych
drożdży)0,5 l ciepłej
wodysłonecznik do posypania
chlebaolej do posmarowania formy
mąka pszenna razowa do wysypania formyCzas przygotowania: 5 min plus 20 min wyrośnięcie plus 60 min pieczenieWyrabianie
chleba to… żmudna robota :D Ale tego wyrabiać nie trzeba, więc zamiast kupować
chleb z różnymi ulepszaczami, włączamy piekarnik i do dzieła! :)W związku z tym, że
chleb długo zachowuje świeżość, podwajam podaną ilość składników, piekę dwa
chleby i mam spokój na kilka dni.Do dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki. Mieszam i dolewam ciepłej
wody. W miarę dokładnie mieszam te składniki – żeby mi tam nie latała sucha
mąka. Jeśli używacie świeżych
drożdży, warto najpierw je rozmieszać z
cukrem i
wodą, i dopiero dolać do reszty składników. Inaczej ciężko je rozmieszać. Przykrywam miskę czystą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu maksymalnie 20 minut.Smaruję keksówki (30×12 cm, ale mogą być krótsze, jeśli wolicie wyższy
chleb)
olejem i wysypuję je
mąką razową. Nastawiam piekarnik na 225 st. C.Po tych 20 minutach przekładam ciasto do formy, solidnie posypuję je
słonecznikiem i piekę w podanej temperaturze 50 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do około 200 st. C, żeby skórka zanadto się nie spaliła i zostawiam jeszcze na 10 minut. Następnie wykładam
chleb z formy i studzę na kratce.
Chleb chwilę stygnie, więc fajnie jest go upiec wieczorem i
mieć coś pysznego na śniadanko. Smacznego!

Podobne przepisy

Placek
drożdżowy z
borówką amerykańską
Bułeczki maślane z
rodzynkami
Focaccia z
suszonymi pomidorami i
rozmarynem
Pizza na grubym cieście

Naleśniki z
mięsem