Wykonanie
Chwilowo nie miałam "mojego"
chlebka orkiszowego na miodzie, więc upiekłam sobie inny. Chlebek jest dość zwarty, nie czuć w nim
drożdży, jest bardzo sycący, bo użyłam przemiału typu 2000.Chlebek dla tych, co na diecie i dla tych, którzy cenią zdrowsze
pieczywo.

200 gramów
maki pszennej (optymalnie chlebowej, ale możemy tez użyć 650)300 gramów
mąki żytniej razowej typ 2000 (ewentualnie można tez użyć 750)1,5 szklanki ciepłej
wody1,5 łyżeczki
soli30 gramów
drożdży1 łyżeczka
cukru25 ml
oleju1 garść prażonego
słonecznika do środka
chlebka3/4 garści
słonecznika surowego do posypania2 - 3 łyżki
mleka do posmarowania
chlebaW 0,5 szklanki ciepłej
wody wymieszać
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 płaską łyżką
mąki razowej, odstawić na 15 minut do "ruszenia".
Mąkę pszenną przesiać z żytnią i
solą, dodać
olej, wymieszany rozczyn i prażony
słonecznik, stopniowo dolewając ciepłą
wodę, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto (około 4 - 5 minut, dobrze się gniecie).Ciasto włożyć do omączonej miski, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (postawiłam na kaloryferze i rosło 35 minut).Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ciasto, dostosować do foremki, kształtując i ugniatając palcami. Odstawić do podwojenia objętości.Następnie chlebek posmarować
mlekiem, posypać surowym
słonecznikiem.

Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli chlebek jest upieczony włożony patyk do szaszłyków (np) będzie suchy. Studzić na kratce.