ßßß
200 gramów maki pszennej (optymalnie chlebowej, ale możemy tez użyć 650)300 gramów mąki żytniej razowej typ 2000 (ewentualnie można tez użyć 750)1,5 szklanki ciepłej wody1,5 łyżeczki soli30 gramów drożdży1 łyżeczka cukru25 ml oleju1 garść prażonego słonecznika do środka chlebka3/4 garści słonecznika surowego do posypania2 - 3 łyżki mleka do posmarowania chlebaW 0,5 szklanki ciepłej wody wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 płaską łyżką mąki razowej, odstawić na 15 minut do "ruszenia".Mąkę pszenną przesiać z żytnią i solą, dodać olej, wymieszany rozczyn i prażony słonecznik, stopniowo dolewając ciepłą wodę, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto (około 4 - 5 minut, dobrze się gniecie).Ciasto włożyć do omączonej miski, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (postawiłam na kaloryferze i rosło 35 minut).Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ciasto, dostosować do foremki, kształtując i ugniatając palcami. Odstawić do podwojenia objętości.Następnie chlebek posmarować mlekiem, posypać surowym słonecznikiem.
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli chlebek jest upieczony włożony patyk do szaszłyków (np) będzie suchy. Studzić na kratce.