Wykonanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza nam energii na cały dzień dlatego powinno być pełnowartościowe. W skład śniadania powinny wchodzić
białka, tłuszcze i węglowodany.Polecam Wam na śniadanie bułeczki pszenno- żytnie, które dostarczają dużo składników mineranych i błonnika pokarmowego (więcej niż
pieczywo jasne).Wykonane przeze mnie bułeczki mają chrupiąca skórkę pokrytą
ziarnami słonecznika.Składniki:
Mąka żytnia razowa -120g (1 szklanka)
Mąka pszenna- 240g ( 1,5 szklanki)Ciepła
woda- 1 szklanka
Mleko ciepłe- 0,5 szklanki
Cukier- łyżeczka
Sól- szczypta
Słonecznik- 4 łyżki do ciasta i łyżka na podsypanie wierzchu
Drożdże- 20gPrzepis:1.
Drożdże,
cukier,
sól i 2 łyżki
mąki wymieszać z połową szklanki ciepłego
mleka. Rozczyn odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu wsypać
mąkę,
słonecznik i dolać resztę
wody, wyrobić ciasto, które należy odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.2. Blachę wyłożyć papierem i posypać
mąką, wyrabiać w rękach kulki z ciasta, wzdłóż każdego zrobić nożem lekkie wgłębienie.
Bułki posmarować
mlekiem i posypać
słonecznikiem. Odstawić na godzinę.3. Piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.Jedna bułeczka dostarcza:B-6 , 4 g T-3 , 8 g W-36,6g E- 195 , 3 kcal WW-3 , 5