Wykonanie
Składniki30 g
czosnku niedźwiedziego80 g orzeszków
nerkowca50 g
parmezanu5 łyżek
oliwy z oliwekCzas przygotowania: 5 minPomysł na pastę z
czosnku niedźwiedziego zrodził się kilka dni temu, kiedy
jadłam pesto. Składniki w zasadzie się nie różnią, jednak ze względu na to, że
czosnek ma bardzo intensywny smak, zrezygnowałam z
soli.
Czosnek i orzeszki
nerkowca wrzucam do blendera i miksuję dość drobno. Dosypuję
parmezanu i dolewam
oliwę. U mnie jest około 5 łyżek, ale jeśli wolicie inną konsystencję, zmieńcie jej ilość.Do czego taką pastę stosować? Według mnie najsmaczniejsza jest na grzankach z
bagietki – smaruję
bagietkę masłem i na chwilę wrzucam do nagrzanego piekarnika. A do tego nieco
szynki dojrzewającej i nic mi więcej nie potrzeba.Jeśli planujecie wiosennego grilla, takie smarowidełko również się nada. Kromka
chleba podwędzona na grillu i pasta z
czosnku niedźwiedziego doskonale uzupełnią wszelkie
kiełbaski,
schab, czy
karkówkę. Można też spokojnie tą pastą zastąpić zwykłe pesto i zjeść ją z
makaronem na obiad. Smacznego!
Podobne przepisy
Na zielono – pesto
Sałatka z wędzonym
kurczakiemOdrobina postu – bruschettaPenne z sosem mięsnym
Quiche z
czosnkiem niedźwiedzim