ßßß Cookit - przepis na Pasta z czosnku niedźwiedziego

Pasta z czosnku niedźwiedziego

nazwa

Wykonanie

Składniki
30 g czosnku niedźwiedziego
80 g orzeszków nerkowca
50 g parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
Czas przygotowania: 5 min
Pomysł na pastę z czosnku niedźwiedziego zrodził się kilka dni temu, kiedy jadłam pesto. Składniki w zasadzie się nie różnią, jednak ze względu na to, że czosnek ma bardzo intensywny smak, zrezygnowałam z soli.
Czosnek i orzeszki nerkowca wrzucam do blendera i miksuję dość drobno. Dosypuję parmezanu i dolewam oliwę. U mnie jest około 5 łyżek, ale jeśli wolicie inną konsystencję, zmieńcie jej ilość.
Do czego taką pastę stosować? Według mnie najsmaczniejsza jest na grzankach z bagietki – smaruję bagietkę masłem i na chwilę wrzucam do nagrzanego piekarnika. A do tego nieco szynki dojrzewającej i nic mi więcej nie potrzeba.
Jeśli planujecie wiosennego grilla, takie smarowidełko również się nada. Kromka chleba podwędzona na grillu i pasta z czosnku niedźwiedziego doskonale uzupełnią wszelkie kiełbaski, schab, czy karkówkę. Można też spokojnie tą pastą zastąpić zwykłe pesto i zjeść ją z makaronem na obiad. Smacznego!
Podobne przepisy
Na zielono – pesto
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Odrobina postu – bruschetta
Penne z sosem mięsnym
Quiche z czosnkiem niedźwiedzim
Źródło:http://www.gryzz.pl/pasta-z-czosnku-niedzwiedziego