ßßß
 
            
         Składniki30 g czosnku niedźwiedziego80 g orzeszków nerkowca50 g parmezanu5 łyżek oliwy z oliwekCzas przygotowania: 5 minPomysł na pastę z czosnku niedźwiedziego zrodził się kilka dni temu, kiedy jadłam pesto. Składniki w zasadzie się nie różnią, jednak ze względu na to, że czosnek ma bardzo intensywny smak, zrezygnowałam z soli.Czosnek i orzeszki nerkowca wrzucam do blendera i miksuję dość drobno. Dosypuję parmezanu i dolewam oliwę. U mnie jest około 5 łyżek, ale jeśli wolicie inną konsystencję, zmieńcie jej ilość.Do czego taką pastę stosować? Według mnie najsmaczniejsza jest na grzankach z bagietki – smaruję bagietkę masłem i na chwilę wrzucam do nagrzanego piekarnika. A do tego nieco szynki dojrzewającej i nic mi więcej nie potrzeba.Jeśli planujecie wiosennego grilla, takie smarowidełko również się nada. Kromka chleba podwędzona na grillu i pasta z czosnku niedźwiedziego doskonale uzupełnią wszelkie kiełbaski, schab, czy karkówkę. Można też spokojnie tą pastą zastąpić zwykłe pesto i zjeść ją z makaronem na obiad. Smacznego!
Składniki30 g czosnku niedźwiedziego80 g orzeszków nerkowca50 g parmezanu5 łyżek oliwy z oliwekCzas przygotowania: 5 minPomysł na pastę z czosnku niedźwiedziego zrodził się kilka dni temu, kiedy jadłam pesto. Składniki w zasadzie się nie różnią, jednak ze względu na to, że czosnek ma bardzo intensywny smak, zrezygnowałam z soli.Czosnek i orzeszki nerkowca wrzucam do blendera i miksuję dość drobno. Dosypuję parmezanu i dolewam oliwę. U mnie jest około 5 łyżek, ale jeśli wolicie inną konsystencję, zmieńcie jej ilość.Do czego taką pastę stosować? Według mnie najsmaczniejsza jest na grzankach z bagietki – smaruję bagietkę masłem i na chwilę wrzucam do nagrzanego piekarnika. A do tego nieco szynki dojrzewającej i nic mi więcej nie potrzeba.Jeśli planujecie wiosennego grilla, takie smarowidełko również się nada. Kromka chleba podwędzona na grillu i pasta z czosnku niedźwiedziego doskonale uzupełnią wszelkie kiełbaski, schab, czy karkówkę. Można też spokojnie tą pastą zastąpić zwykłe pesto i zjeść ją z makaronem na obiad. Smacznego!
 Podobne przepisy
Podobne przepisy Na zielono – pesto
Na zielono – pesto Sałatka z wędzonym kurczakiemOdrobina postu – bruschettaPenne z sosem mięsnym
Sałatka z wędzonym kurczakiemOdrobina postu – bruschettaPenne z sosem mięsnym Quiche z czosnkiem niedźwiedzim
Quiche z czosnkiem niedźwiedzim