ßßß
Składniki1 główka kapusty1 duża łyżka masłasólpieprzkoperekCzas przygotowania: 10 min plus 40 min gotowaniePrzepis na: Młoda kapustaPierwsze kulinarne skojarzenie z Polską? Kotlet schabowy, ziemniaki kapusta zasmażana. Powiem Wam, że jakoś chyba ten mój dom odstaje od schematu, bo kompletnie nie pamiętam, żeby chociaż raz była u nas typowa kapusta zasmażana.W ogóle nie kojarzę, aby zasmażkę dawało się do zup czy innych potraw. Zresztą tak samo jak serki topione – ostatnio nagminnie słyszę, że ludzie dodają je do zup właśnie. To kompletnie nie moje klimaty.Jeśli potrawa nie jest ciastem, to staram się jednak eliminować niepotrzebne kalorie, które w istocie na smak jakoś pozytywnie według mnie nie wpływają. I tak dla przykładu dzisiaj młoda kapusta, idealna na tę porę roku jako dodatek do drugiego dania.Główkę kapusty kroję drobno, zalewam wodą i gotuję około 40 minut, aż zmięknie. Następnie odcedzam wodę, dodaję łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Na sam koniec siekam koperek i mieszam wszystko razem. Kapusta najlepsza jest na ciepło, ale smakuje również na zimno. Jak kto lubi :) Jak widzicie, przygotowanie jest do bólu proste. Polecam wszystkim, nawet tym najbardziej początkującym kucharzom :) Smacznego!
Podobne przepisy
Bigos z młodej kapustyKiszenie
Mizeria
Pieczone żeberka
Marynowany śledź