Wykonanie
Młoda kapusta
Składniki1 główka
kapusty1 duża łyżka
masłasólpieprzkoperekCzas przygotowania: 10 min plus 40 min gotowaniePrzepis na:
Młoda kapustaPierwsze kulinarne skojarzenie z Polską? Kotlet
schabowy,
ziemniaki kapusta zasmażana.
Powiem Wam, że jakoś chyba ten mój dom odstaje od schematu, bo kompletnie nie pamiętam, żeby chociaż raz była u nas typowa
kapusta zasmażana.W ogóle nie kojarzę, aby zasmażkę dawało się do zup czy innych potraw. Zresztą tak samo jak
serki topione – ostatnio nagminnie słyszę, że ludzie dodają je do zup właśnie. To kompletnie nie moje klimaty.Jeśli potrawa nie jest
ciastem, to staram się jednak eliminować niepotrzebne kalorie, które w istocie na smak jakoś pozytywnie według mnie nie wpływają. I tak dla przykładu dzisiaj
młoda kapusta, idealna na tę
porę roku jako dodatek do drugiego dania.Główkę
kapusty kroję drobno, zalewam
wodą i gotuję około 40 minut, aż zmięknie. Następnie odcedzam
wodę, dodaję łyżkę
masła,
sól i
pieprz do smaku. Na sam koniec siekam
koperek i mieszam wszystko razem.
Kapusta najlepsza jest na ciepło, ale smakuje również na zimno. Jak kto lubi :) Jak widzicie, przygotowanie jest do
bólu proste. Polecam wszystkim, nawet tym najbardziej początkującym kucharzom :) Smacznego!

Podobne przepisy

Bigos z
młodej kapustyKiszenie

Mizeria

Pieczone
żeberka
Marynowany śledź