Wykonanie
O właściwościach
kapusty wiele nie trzeba mówić, wystarczy wspomnieć o diecie odchudzającej, kapuścianej.
Kapusta oczyszcza organizm i zawiera wiele cennych składników. Panowie najbardziej cenią sobie jako dodatek do
schabowego, my w zasadzie możemy jeść ją nawet samą, albo z kromeczką
chleba. U
Magdy w domu rodzinnym tradycyjnie podaję się
kapustę duszoną z
jajkiem sadzonym i
kefirem. Wiadomo, że najlepiej smakuje, kiedy mamy możliwość użycia
kapusty młodej, ale zimą jest to niemożliwe, więc używamy takiej jaka jest.
![](/Data/Images/littlemissgarlic.blogspot.com\2012_slash_02_slash_duszona-biaa-kapusta/l/-372626154.jpg)
![](/Data/Images/littlemissgarlic.blogspot.com\2012_slash_02_slash_duszona-biaa-kapusta/l/920815182.jpg)
pół główki
kapustykoncentrat pomidorowykopereksól,
pieprzłyżka
masłaKapustę szatkujemy, solimy odstawiamy na godzinę. Następnie dusimy ją na małym ogniu, na łyżce
masła i wodzie, aż będzie miękka. Gdy
kapusta będzie już gotowa dodajemy posiekany
koperek i
koncentrat pomidorowy,
sól i
pieprz. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę.