Wykonanie
Mizeria

Składnikikilka
ogórków1 duży
jogurt grecki1 łyżeczka
cukru0,5 łyżeczki
solipieprz do smaku1
cytrynaodrobina
zieleniny np.
koperek,
pietruszka lub
rukolaCzas przygotowania: 10 minPrzepis na: MizeriaIle domów, tyle przepisów na mizerię. Wydawałoby się, że odatek jeden z najprostszych, a jednak za każdym razem i wszędzie smakuje nieco inaczej. Ja preferuję go z
jogurtem greckim.Biorę kilka
ogórków – myślę, że tak na 4 osoby koło 5-6 – w zalezności jak kto lubi. Obieram i kroję. Nie ścieram na tarce, bo wolę odrobinę grubsze plasterki. I przygotowuję teraz
jogurt. Dodaję do niego
cukier,
sól,
pieprz i
sok z cytryny – u mnie mniej więcej dwie łyżki. Mieszam sobie ten
jogurt, ale polewam
ogórki dopiero przed podaniem. Jeżeli zrobię to za wcześnie,
ogórki puszczą
wodę i ostatecznie będzie mi kapało z widelca, a tego nie cierpię. Kiedy już poleję
ogórki, posypuję je jeszcze czymś zielonym. Dzisiaj padło na
rukolę, ponieważ akurat ona rośnie mi w ogrodzie.
Koperek się zbuntował i rosnąć nie zamierza w tym zimnie, a
pietruszka nie przyszła mi do głowy ;) Smacznego!

Podobne przepisy

Caprese inaczejTrzy błyskawiczne dipyKiszenie
Młoda kapusta
Kiszonki