ßßß
Składnikikilka ogórków1 duży jogurt grecki1 łyżeczka cukru0,5 łyżeczki solipieprz do smaku1 cytrynaodrobina zieleniny np. koperek, pietruszka lub rukolaCzas przygotowania: 10 minPrzepis na: MizeriaIle domów, tyle przepisów na mizerię. Wydawałoby się, że odatek jeden z najprostszych, a jednak za każdym razem i wszędzie smakuje nieco inaczej. Ja preferuję go z jogurtem greckim.Biorę kilka ogórków – myślę, że tak na 4 osoby koło 5-6 – w zalezności jak kto lubi. Obieram i kroję. Nie ścieram na tarce, bo wolę odrobinę grubsze plasterki. I przygotowuję teraz jogurt. Dodaję do niego cukier, sól, pieprz i sok z cytryny – u mnie mniej więcej dwie łyżki. Mieszam sobie ten jogurt, ale polewam ogórki dopiero przed podaniem. Jeżeli zrobię to za wcześnie, ogórki puszczą wodę i ostatecznie będzie mi kapało z widelca, a tego nie cierpię. Kiedy już poleję ogórki, posypuję je jeszcze czymś zielonym. Dzisiaj padło na rukolę, ponieważ akurat ona rośnie mi w ogrodzie. Koperek się zbuntował i rosnąć nie zamierza w tym zimnie, a pietruszka nie przyszła mi do głowy ;) Smacznego!
Podobne przepisy
Caprese inaczejTrzy błyskawiczne dipyKiszenie
Młoda kapusta
Kiszonki