Wykonanie
Chodziła za mną taka surówka już dobrych kilka dni.
Młodą kapustę uwielbiam - szczególnie w towarzystwie
koperku. O dziwo
koperek jadam wyłącznie do
młodej kapusty - z niczym innym mi nie smakuje tak dobrze.Miłośnikom
młodej kapusty polecam też przepis na duszoną
kapustę, znajdziecie go tutaj . - Zarówno surówka jak i duszona
kapusta są rewelacyjne - zdecydowanie to moje ulubione dodatki do obiadu.

Składniki: (na 2 porcje)2 pełne szklanki drobno poszatkowanej
młodej kapusty2
ogórki gruntowe
cytryna1 łyżka
oliwykoperek do smaku - ja dałam pół pęczkapłaska łyżeczka
soliPrzygotowanie:Poszatkowaną
kapustę wsypać do miski i zasypać
solą. Ugniatać dłonią przez kilka minut tak, jakbyśmy zagniatali ciasto. Odstawić na pół godziny (w tym czasie
kapusta zmięknie).
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do
kapusty dodać starte
ogórki, posiekany
koperek, sok z połowy
cytryny i
oliwę. Wymieszać.Do surówki warto podać cząstki
cytryny - świeżo wyciśnięta podczas jedzenia dodaje aromatu. Dodatkowo każdy może sobie sam doprawić wedle własnego uznania.Smacznego!