Wykonanie
Jedna z moich ulubionych wersji surówki z
młodej kapusty - z dodatkiem
ogórka gruntowego,
koperku i
cytryny. Co tu dużo pisać - przepyszna.Składniki: (na 2 porcje)2 pełne szklanki drobno poszatkowanej
młodej kapusty2
ogórki gruntowe
cytryna1 łyżka
oliwykoperek do smaku - ja dałam pół pęczkapłaska łyżeczka
soliPrzygotowanie:Poszatkowaną
kapustę wsypać do miski i zasypać
solą. Ugniatać dłonią przez kilka minut tak, jakbyśmy zagniatali ciasto. Odstawić na pół godziny (w tym czasie
kapusta zmięknie).
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do
kapusty dodać starte
ogórki, posiekany
koperek, sok z połowy
cytryny i
oliwę. Wymieszać.Do surówki warto podać cząstki
cytryny - świeżo wyciśnięta podczas jedzenia dodaje aromatu. Dodatkowo każdy może sobie sam doprawić wedle własnego uznania.Smacznego!Ten przepis pojawił się już wcześniej na moim drugim blogu. Podobną surówkę robię równiez ze starszej
kapusty, przepis znajdziecie tutaj surówka z
białej kapustyA to zdjęcie tamtej suróweczki:
