Wykonanie
Uwielbiam mizerię! To świetny dodatek do
młodych ziemniaków i
jaja sadzonego! Każdy robi po swojemu, to ja Wam pokażę moją, pyszną, uważam że najpyszniejszą wersję! No bo jak inaczej?

składniki3-4 duże, lecz nie przerośnięte
ogórki gruntowe200 ml
śmietanki słodkiej 18%sok z połowy
cytrynysólpieprzłyżka
cukruposiekany
koperekprzygotowanie
Ogórki umyj i obierz. Pokrój na bardzo cienkie plastry, prawie przezroczyste.
Posól - około 1/3 łyżeczki
soli, wymieszaj palcami i odstaw na 15 minut-to bardzo ważne.
Smietankę przelej do kubka, dodaj
sok z cytryny,
cukier i szczyptę
soli, odstaw na moment, niech się zakwasi.Zamieszaj ją, musi być gęsta a w smaku słodko kwaśna, lekko cytrynowa.Jeśli
ogórki puściły nam dużo soku, należy go odlać. Dodajemy naszą
śmietankę, mieszamy, dokładamy
koperek i
pieprz do smaku według uznania.
Bona Apetita!