Wykonanie

Składniki130 g
masła200 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli200 g i 2 łyżki
cukru1
jajo0,5 szklanki (około 170 g)
maślanki1 łyżeczka
aromatu migdałowego40 dag
truskawekCzas przygotowania: 10 min plus 50-60 min pieczeniePo kolejnych kilku dniach poza domem udało mi się dotrzeć do kuchni, coś upiec, mam już zdjęcia i
mogę Was zaprosić na przepyszne, lekkie i bardzo szybkie ciasto
truskawkowe. Jeśli nie macie pojęcia, co zrobić na szybko, a goście już dzwonią do drzwi, to własnie to ciasto się nadaje idealnie.Zaczynam od wyciągnięcia
masła z lodówki – niech się trochę ogrzeje. Teraz pędem na grządkę po
truskawki. Jeszcze wycięcie szypułek, opłukanie
owoców i
mogę się brać za ciasto.
Masło ucieram z
cukrem, a kiedy już jest puszyste, dodaję
jajko i dalej ucieram. Następnie dolewam
maślankę i dodaję
aromat migdałowy.
mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i
solą i dodaję do utartego
masła. Jeszcze chwilę miksuję, żeby powstała gładka masa.Ciasto podczas pieczenia lub na chwilę wysokczyć dość wysoko, więc do pieczenia proponuję wziąć tortownicę, żeby nie wylazło gdzieś poza niską blachę i żeby nie trzeba było skrobac piekarnika ;)Włączam piekarnik i nastawiam na 170 st. C. Niech się grzeje.Tortownicę smaruję
masłem i obsypuję
bułką tartą, po czym przekładam ciasto i wygładzam je nieco.
Truskawki – ja nie kroiłam ich, więc się zapadły w ciasto. Jeśli zależy Wam na tym, żeby nieco wystawały, można pokroić na połówki i dopiero poukładać na cieście. Zostały mi 2 łyżki
cukru, więc lekko posypuję ciasto, żeby zrobiło się chrupkie. Można do tego użyć
brązowego cukru.Ciasto wjeżdża do piekarnika i zostaje tam na około 50 minut. Mój piekarnik grzeje tak nierówno, że ciężko mi dokładnie określić czas, ile powinno się piec. Warto co jakiś czas rzucić
okiem i jeśli góra się już zabrązowiła, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. U mnie dzisiaj piekło się 55 minut i jeszcze na 5 zostawiłam w wyłączonym piekarniku. Wyszło pyszne. Smacznego! :)




Podobne przepisy
Pomarańczowe muffiny

Orzeźwiające ciasto
cytrynowe
Genueńskie ciasto
migdałowe wg Julii
ChildRed Velvet

Murzynek