Wykonanie
Składniki
jaja (u mnie 10)6 dużych
ogórków kiszonych1 słoiczek
grzybów marynowanych (150 g)2 łyżki
majonezu1 płaska łyżka
musztardypieprzCzas przygotowania: 15 minUrodziłam się w Małkini… Nie, nieprawda. Ale tak mi się jakoś "Rejs" nasunął, kiedy sobie przypomniałam, jak się jadało za czasów PRL-u. Szczęściarze już pewnie nie wiedzą :)
Szynka z puszki (jak ja jej nie lubiłam) stanowiła szczyt marzeń. A
pomarańcze w sklepach "rzucali" tylko przed Bożym Narodzeniem ;) No, ale szczęśliwie
kury chodziły po podwórku i znosiły
jaja, a
ogórków w ogrodzie też nie brakowało. Dziś takie wspomnienie z tamtych czasów, czyli
sos tatarski. Z tą różnicą, że
majonezu nie trzeba kręcić ;)Mój
sos jest mało płynny, jeśli wolicie, żeby miał rzadszą konsystencję,
dajcie więcej
majonezu.W zasadzie to taki przepis bez przepisu – obieram
ogórki i kroję je na kostkę. Kroje też
grzyby (użyłam podgrzybków – mogą być inne, ale odradzam
maślaki – bardzo się "ciągną"), dodaję
majonezu i
musztardy, no i ewentualnie doprawiam
pieprzem.
Soli już nie
daję, bo jest jej dość w ogórkach. Jeśli chcecie, aby kolor był bardziej wyrazisty, można posiekać
koperek lub
natkę pietruszki i też dodać do całości.Teraz jest do wyboru cała masa pikli, więc można potestować inne warzywa. Ja się trzymam tej wersji.Jeszcze tylko kilka jaj na twardo i można zajadać. Smacznego!
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecie
Sałatka ziemniaczana
Por wieczorową
porąTatar z
łososiaMarynowany śledź