Wykonanie
Po dość długiej przerwie wracam do gotowania a tym samym do dodawania nowych przepisów na bloga. W ostatnim czasie zaniedbałam się w kuchni. Brak czasu jest jednym z powodów, drugim jest nieszczęsny aparat ortodontyczny, który co by tu nie mówić uniemożliwia mi jedzenie tego na co mam ochotę a zmusza do jedzenia wszystkiego co da się łatwo zgryźć. Jestem nawet na etapie obmyślania przepisów, które nadadzą się idealnie dla mnie w obecnej sytuacji. Wszelkiego rodzaju dania na bazie
makaronu wydają się być strzałem w dziesiątkę.Zanim to jednak nastąpi mam dla Was przepis na coś słodkiego. Dzisiejszy przepis jest idealny na upalne dni. Lubię to ciasto, gdyż nie jest przesadnie słodkie i rewelacyjnie orzeźwia. Głównym jego składnikiem jest
rabarbar, który jak wiadomo sam w sobie jest dość kwaśny. W połączeniu z
galaretką tworzy naprawdę fajną kompozycję
smakową.Rhubarb pie

Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki, 1/2 szklanki
cukru pudru, 7 dkg
margaryny, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1
jajko, 3 łyżki kwaśnej
śmietany, 2
galaretki truskawkowe, 1 kg
rabarbaru.Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść (
mąka,
cukier, proszek,
jajko,
margaryna,
śmietana). Gdyby ciasto było nadal klejące, podsypać je
mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować, po czym wyłożyć na brytfankę. Wykładamy dół a także boki ciasta.
Rabarbar umyć, zdjąć warstwę zewnętrzną i pokroić w około 4 centymetrowe kawałki.
Rabarbar układamy na kruchym cieście starając się stworzyć kształt "choinki". Ciasto wkładamy do piekarnika o temperaturze 160 stopni na 1 godzinę.Upieczone ciasto studzimy a wystudzone zalewamy
galaretkę. Ja użyłam truskawkowej ale możemy użyć jakiejkolwiek. Gdy rozpuszczam
galaretkę zawsze dodaję mniej
wody, aniżeli jest to zalecane na jej opakowaniu, jest ona wtedy twardsza. Smacznego!