Wykonanie
Smak
konfitury z
cebuli poznałam poza Polską. U nas zresztą nigdy nie spotkałam się nawet z nazwą, a co dopiero smakiem tej
konfitury. W Anglii w formie deseru ale nie na słodko, podawana jest selekcja
serów, począwszy od
brie, poprzez gorgonzolę,
żółty ser z dodatkiem
chilli, stilton czy inne.
Sery te serwowane są na krakersach,
smakowo innych od tych, które możemy kupić u nas. Do takiej to właśnie selekcji
serów podawana jest
marmolada z
cebuli.W tym roku po raz pierwszy zrobiłam ją sama. W sklepie niestety nie
mogę jej znaleźć. Jest naprawdę prosta. Poza
serami dodaję ją również do grillowanych
mięs.Ja swoją
marmoladę pasteryzuję i trzymam w słoiczkach, dzięki
czemu wystarcza mi na dłużej.Onion chutney
Składniki:1 kg
cebuli czerwonej20 dkg
cukru trzcinowego150 ml
octu balsamicznego150 ml
octu winnego z
czerwonego wina2 łyżki drobno skrojonej czerwonej
papryczki chilli1
liść laurowy2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.Na dużą patelnię wlać
oliwę dodać do niej
papryczkę chilli,
liść laurowy i
cukier. Smażyć 2-3 minuty na małym ogniu, po czym dodać
cebulę, którą następnie karmelizować przez 10 minut, nadal na małym ogniu, albo do momentu gdy
cebula jest już lekko brązowa.Gdy
cebula zbrązowieje wlać do niej oba
octy. Dusić na małym ogniu do całkowitej redukcji płynu w
cebuli, zajmuje to przeszło godzinę.Gdy gotowa, włożyć do małych słoiczków i spasteryzować. Podawać z selekcją
serów żółtych lub
mięsem. Smacznego.