ßßß
Składniki:5 dużych ziemniaków3 średnie czerwone cebule2 ząbki czosnku250 ml kwaśnej śmietanyszczypta gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki soli500 dkg żółtej fasolki szparagowej4 łyżki żółtego sera (np. Edamski, Gouda czy inny żółty ser)1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka masłapieprz1/2 łyżeczki brązowego cukru






Przygotowanie:Ziemniaki pokroić w talarki o grubości 1/2 centymetra. Fasolkę pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Gotować w lekko osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) przez 15 minut.Do małego garnka włożyć masło, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, ocet i cukier. Karmelizować wszystko na małym ogniu przez 12 do 14 minut, aż cebulka zrobi się lekko brązowa. Zdjąć z ognia, wystudzić.W małej miseczce wymieszać śmietanę, dodać sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Wymieszać a następnie dodać karmelizowaną cebulę.Ugotowane ziemniaki i fasolkę,lekko wystudzić po czym dodać mieszankę cebulowo - śmietanową.Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.Gotowe. Smacznego.Jutro część trzecia przepisu, czyli salsa. Zapraszam.