Wykonanie
Dzisiaj przyszła kolej na część drugą wczorajszego przepisu, a mianowicie zapiekankę ziemniaczano -
fasolową. Zapiekankę jak już Wam wczoraj
pisałam zaserwowałam ze skrzydełkami z
kurczaka . Możecie ją zaserwować z każdym innym
mięsem albo zjeść samą.Potatoe and green beans bake
Składniki:5 dużych
ziemniaków3 średnie
czerwone cebule2 ząbki
czosnku250 ml kwaśnej
śmietanyszczypta
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
soli500 dkg
żółtej fasolki szparagowej4 łyżki
żółtego sera (np. Edamski, Gouda czy inny
żółty ser)1 łyżeczka
octu jabłkowego1 łyżeczka
masłapieprz1/2 łyżeczki
brązowego cukruPrzygotowanie:
Ziemniaki pokroić w talarki o grubości 1/2 centymetra.
Fasolkę pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Gotować w lekko osolonej wodzie (1/2 łyżeczki
soli) przez 15 minut.Do małego garnka włożyć
masło, dodać pokrojoną w piórka
czerwoną cebulę,
ocet i
cukier. Karmelizować wszystko na małym ogniu przez 12 do 14 minut, aż
cebulka zrobi się lekko brązowa. Zdjąć z ognia, wystudzić.W małej miseczce wymieszać
śmietanę, dodać sporą ilość świeżo mielonego
czarnego pieprzu, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
gałkę muszkatołową. Wymieszać a następnie dodać karmelizowaną
cebulę.Ugotowane
ziemniaki i
fasolkę,lekko wystudzić po czym dodać mieszankę
cebulowo -
śmietanową.Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać
startym serem i zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.Gotowe. Smacznego.Jutro część trzecia przepisu, czyli salsa. Zapraszam.