ßßß


Składniki:10 muszli makaronowych z mąki razowej½ paczki mrożonego szpinaku1 jajko½ szklanki śmietany 18%4 suszone pomidory (drobno pokrojone)50 g potartego parmezanu + 2 łyżki do posypania½ łyżeczki cukrupieprz½ papryczki chili (drobno posiekanej)Dodatkowo:kilka pomidorów koktajlowychWykonanie:Szpinak rozmrażamy. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misce rozbełtujemy jajko ze śmietaną, dodajemy szpinak, suszone pomidory, potarty ser, pieprz, chili i cukier. Całość mieszamy. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszaniną. Na wierzch układamy kilka pomidorków koktajlowych i posypujemy parmezanem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut (temperatura 180 st. C).Smacznego!