Wykonanie
Szpinak został odkryty przez Arabów już w średniowieczu, jednak do jego rozpowszechnienia w Europie przyczyniły się pielęgniarki od św. Wincentego a Paulo, które podawały
szpinak chorym osiągając zaskakujące efekty.
Szpinak szybko zyskał miano zdrowego warzywa i stał się podstawowym składnikiem zdrowej diety. To zielone warzywo bogate jest w żelazo, wapń i witaminy. Pamiętajmy jednak, że
szpinak zawiera również szczawiany, które zmniejszają zdolność wchłaniania przez organizm wapnia, dlatego
szpinak warto podawać z produktami bogatymi w wapń np.
serami. Po za tym
szpinak wbrew ogólnemu postrzeganiu posiada wspaniała walory smakowe, trzeba je tylko umiejętnie wydobyć. Polecam podawanie
szpinaku ze
śmietaną,
czosnkiem,
pieprzem i odrobiną
cukru. Tym razem jednak proponuję
szpinak z wyrazistym
serem pleśniowym, delikatnym, bogatym w wapń,
żółtym serem oraz słodką
żurawiną. Jako dodatek polecam
kaszę kuskus.
Składniki:200 g
świeżego szpinaku50 g
sera pleśniowego100 g ulubionego
żółtego seragarść
suszonej żurawinyDodatkowo:1 szklanka
kaszy kuskusgorąca
wodaWykonanie:
Kuskus wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącą
wodą (
wody wlewamy powyżej poziomu
kaszy o 1 cm). Odstawiamy na kilka minut.
Ser pleśniowy rozkruszamy, żółty ścieramy na tarce. W tym czasie przygotowujemy
szpinak myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Wrzucamy na patelnie i dusimy pod przykryciem m 1-2 minuty. Następnie dodajemy
sery i
żurawinę. Całość mieszamy, gdy
ser się rozpuści i połączy ze
szpinakiem zestawiamy z palnika.
Szpinak w tym wydaniu podajemy z
kuskusem.Smacznego!