Wykonanie
Sernik na przecudnie słodkim, chrupiącym
orzechowo-
miodowym spodzie. Polecam!
Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.comSkładniki:Składniki na spód:1¾ szklanki pokruszonych
ciastek (dałam
czekoladowe herbatniki)1/3 szklanki rozpuszczonego
masłaSkładniki na masę
orzechową:2/3 szklanki golden
syrupu (zastąpiłam płynnym
miodem)1/3 szklanki roztopionego
masła1 łyżka ciemnego
brązowego cukru2
jajka1,5 szklanki posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSkładniki na masę
serową:750 g
sera śmietankowego1 szkl.
brązowego cukru2 łyżki
mąki4
jajka2/3 szkl. kremówkiWykonanie:Spód z
ciastekPokruszone
ciastka wymieszać z roztopionym
masłem. Masą wykleić spód formy (o wymiarach 24*24 cm) i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok.6 min.Masa orzechowaWszystkie składniki na masę orzechowa włożyć do garnka, wymieszać, gotować ok.10min., aż masa zgęstniej. Masę wylać na podpieczony spód z
herbatników i odstawić do przestygnięcia.Masa serowa
Ser miksujemy dodając
cukier, po jednym
jajku i po łyżce
mąki, na końcu dodajemy
śmietanę i ekstrakt z
wanilii. Masę serowa przekładamy na
orzechowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (tem. 175 st.C). Upieczony sernik schładzamy i przechowujemy w lodówce.Smacznego!