ßßß

Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.comSkładniki:Składniki na spód:1¾ szklanki pokruszonych ciastek (dałam czekoladowe herbatniki)1/3 szklanki rozpuszczonego masłaSkładniki na masę orzechową:2/3 szklanki golden syrupu (zastąpiłam płynnym miodem)1/3 szklanki roztopionego masła1 łyżka ciemnego brązowego cukru2 jajka1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSkładniki na masę serową:750 g sera śmietankowego1 szkl. brązowego cukru2 łyżki mąki4 jajka2/3 szkl. kremówkiWykonanie:Spód z ciastekPokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Masą wykleić spód formy (o wymiarach 24*24 cm) i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok.6 min.Masa orzechowaWszystkie składniki na masę orzechowa włożyć do garnka, wymieszać, gotować ok.10min., aż masa zgęstniej. Masę wylać na podpieczony spód z herbatników i odstawić do przestygnięcia.Masa serowaSer miksujemy dodając cukier, po jednym jajku i po łyżce mąki, na końcu dodajemy śmietanę i ekstrakt z wanilii. Masę serowa przekładamy na orzechowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (tem. 175 st.C). Upieczony sernik schładzamy i przechowujemy w lodówce.Smacznego!