ßßß Cookit - przepis na Pesto

Pesto

nazwa

Wykonanie

Pesto idealne nie tylko do makaronów czy do gniocchi np. ziemniaczanych, ale również świetnie się sprawdza, jako smarowidło do chleba, baza do pizzy (zamiast sosu pomidorowego), a nawet dodatek do mięs i serów.
Składniki:
1 pęczek bazylii (doniczka)
1 ząbek czosnku
garść obranych pistacji
50 g potartego twardego sera (cheddar)
5 łyżek oliwy extra vergine
sól morska, pieprze do smaku
Wykonanie:
Bazylię myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Czosnek i orzechy obieramy. Wszystkie składnik umieszczamy w moździerzu, dodajemy oliwę, sól, pieprz oraz ser i ucieramy do uzyskania w miarę jednolitej masy (zamiast moździerza można urzyć malaksera). Pesto przechowujemy w zamknietym pojemniku lub słoiczku w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/pesto