Wykonanie
Chrupie
pieczywo (knekkebrød), bardzo popularne w Norwegii. Już teraz wiem, dlaczego! Jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu! Idealnie sprawdza się na śniadanie, lunch lub przekąskę w ciągu dnia! Świetnie smakuje samo, jak i ze słonymi lub słodkimi dodatkami.
Składniki na jedna blachę:2 szklanki nasion (
słonecznik,
siemię lniane,
pestki dyni,
sezam i inne Wasze ulubione np. nasiona goji, chia,
otręby)½ szklanki
mąki pełnoziarnistej1 szklanka
wody1 łyżeczka
mioduszczypta
soliWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.Blachę smarujemy
olejem lub wykładamy papierem do pieczenia (polecam posmarować
olejem, gdyż papier czasami przykleja się do
pieczywa).Do miski przekładamy wszystkie suche składniki. Mieszamy, a następnie dodajemy
wodę z
miodem i ponownie dokładnie mieszamy. Nasionkową masę przekładamy na blachę, cienko rozkładając (3-5 mm grubości). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy
pieczywo z piekarnika i na blaszce kroimy w prostokąty, kwadraty lub trójkąty (jak wolicie). Następnie wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika i pieczemy do czasu aż chlebek się ładnie zarumieni i stanie chrupiący. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia.
Chrupkie pieczywo studzimy na kratce i przekładamy do szczelnego pojemnika!Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony „Przepisyzpodrozy.pl”