Wykonanie
Takie bułeczki uwielbiam, szybkie, pięknie rosną, równie szybko znikają ze stołu. ;) Co tu więcej mówić, były na kolację i na śniadanie do pracy. Użyłam mojej niezawodnej maszyny do wypieku
chleba, ale tym razem tylko wyrobiła za mnie ciasto. Bułeczki piekły się w tradycyjnym piekarniku.
Składniki:- 200 g
mąki chlebowej 750- 150 g
mąki orkiszowej- 50 g
mąki żytniej razowej- 30 g
otrębów- 270 ml
wody- 1,5 łyżeczki
soli- 12 g świeżych
drożdży- 2 łyżki
oleju- 2 łyżki
miodu- 60 g ulubionych ziaren - u mnie
siemie lniane,
pestki dyni i
słonecznika- 3 łyżki ziaren do posypania
Przepis:- do maszyny wlać
wodę,
olej,
miód,- dodać
sól,
mąkę chlebową, orkiszową i żytnią- na to
otręby, ziarna,
drożdże - ustawić program na wyrabianie
ciasta drożdżowego (u mnie 1,5 godz.)- blachę wyłożyć papierem do pieczenia- po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę - podsypać odrobiną
mąki- ciasto podzielić na 7 części, każdą chwilę wyrobić, rozpłaszczyć i złożyć do środka- układać
bułki łączeniem do dołu, w kształcie stokrotki- zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.- nagrzać piekarnik do 200 st.- wyrośnięte
bułki posmarować
wodą, posypać ulubionymi ziarnami- piec około 20 min. w temp. 200 st.- wystudzić na kratceSmacznego.źródło: MojeTworyPrzetwory
wpis dodaję do akcji: