ßßß



Amber mnie sprowokowała do pochwalenia się moim chlebem:-) I oto on. Zakwas na niego dostałam w kwietniu i za każdym razem odkładam na kolejny wypiek. Mogę podzielić się i przy następnym razie odłożyć dla chętnych:-). A swój zakwas też zamierzam spróbować zrobić, ale to dla mnie jeden z demonów. Ale kiedyś zmierzę się z nim;-).Składniki (na 2 foremki keksowe):150-170 g zakwasu pszenno-żytniego,1 kg mąki pszennej luksusowej typ 550,1 szklanka mąki żytniej typ 2000,1 szklanka otrębów orkiszowych,1 szklanka mieszanki (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni),4 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru,4,5 szklanki wody gazowanej.Przygotowanie:W misce wymieszać wszystkie składniki suche, dodać zakwas i wodę mineralną. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2h. Odłożyć do słoiczka 2-3 łyżki ( będzie to nasz zakwas na następny raz) i wstawić do lodówki na okres max. do 2 tygodni. Przełożyć ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem, posypanych otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 10-12h. Każdy kolejny raz zmniejsza czas oczekiwania. Wstawić do piekarnika. Piec 1h w temperaturze 200-210 stopni. Po upieczeniu odstawić na kratce do ostudzenia .