Wykonanie
Amber mnie sprowokowała do pochwalenia się moim
chlebem:-) I oto on. Zakwas na niego dostałam w kwietniu i za każdym razem odkładam na kolejny wypiek.
Mogę podzielić się i przy następnym razie odłożyć dla chętnych:-). A swój zakwas też zamierzam spróbować zrobić, ale to dla mnie jeden z demonów. Ale kiedyś zmierzę się z nim;-).Składniki (na 2 foremki keksowe):150-170 g zakwasu pszenno-żytniego,1 kg
mąki pszennej luksusowej typ 550,1 szklanka
mąki żytniej typ 2000,1 szklanka
otrębów orkiszowych,1 szklanka mieszanki (
siemię lniane,
słonecznik,
pestki dyni),4 łyżeczki
soli,1 łyżeczka
cukru,4,5 szklanki
wody gazowanej.Przygotowanie:W misce wymieszać wszystkie składniki suche, dodać zakwas i
wodę mineralną. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2h. Odłożyć do słoiczka 2-3 łyżki ( będzie to nasz zakwas na następny raz) i wstawić do lodówki na okres max. do 2 tygodni. Przełożyć ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem, posypanych
otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 10-12h. Każdy kolejny raz zmniejsza czas oczekiwania. Wstawić do piekarnika. Piec 1h w temperaturze 200-210 stopni. Po upieczeniu odstawić na kratce do ostudzenia .