Wykonanie
Chrupiące
płatki,
orzechy, suszone
maliny,
jabłka … w złocistej, słodkiej glazurze… zdrowy i pożywny dodatek do deserów,
mleka i
jogurtów.
Składniki na
musli:350 g
płatków owsianych, jęczmiennych, kukurydzianych100 g
orzechów włoskich100 g
rodzynek100 g
ziaren słonecznika100 g
suszonych jabłek30 g suszonych
malin100 g
masła1 szkl. golden
syrup domowej robotySkładniki na
mus czekoladowo-budyniowy:1
budyń czekoladowy (+
mleko do przyrządzenia budyniu)100 g
gorzkiej czekolady50 g
masłaDodatkowo:1
jogurt naturalnyWykonanieW większym garnku rozpuszczamy
masło z golden
syropem. Dodajemy pozostałe składniki tj.
płatki,
rodzynki,
orzechy słonecznik i
suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy i zestawimy z palinka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenie, przekładamy mieszankę rozgarniając na całą powierzchnię blachy. Wstawimy do piekarnika na 30 min (temperatura 180 st. C).
Musli powinno się delikatnie zarumienić. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu mieszankę przesypujemy do szczelnego pojemnika, przechowujemy kilku dni w temperaturze pokojowej.Wykonanie deser
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zmniejszamy ilość
mleka o połowę. Do gorącego budyniu wrzucamy połamaną
czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby
czekolada się rozpuściła, a następnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do letniej masy dodajemy
masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę odstawimy do lodówki na 3-4 godziny, aby lekko stężała.Do pucharków nakładamy masę
czekoladowo-budyniową, wsypujemy przygotowane prędzej
musli i dokładamy po 1 łyżce
jogurtu naturalnego.Smacznego!