ßßß

Składniki na musli:350 g płatków owsianych, jęczmiennych, kukurydzianych100 g orzechów włoskich100 g rodzynek100 g ziaren słonecznika100 g suszonych jabłek30 g suszonych malin100 g masła1 szkl. golden syrup domowej robotySkładniki na mus czekoladowo-budyniowy:1 budyń czekoladowy (+ mleko do przyrządzenia budyniu)100 g gorzkiej czekolady50 g masłaDodatkowo:1 jogurt naturalnyWykonanieW większym garnku rozpuszczamy masło z golden syropem. Dodajemy pozostałe składniki tj. płatki, rodzynki, orzechy słonecznik i suszone owoce. Całość dokładnie mieszamy i zestawimy z palinka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenie, przekładamy mieszankę rozgarniając na całą powierzchnię blachy. Wstawimy do piekarnika na 30 min (temperatura 180 st. C). Musli powinno się delikatnie zarumienić. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu mieszankę przesypujemy do szczelnego pojemnika, przechowujemy kilku dni w temperaturze pokojowej.Wykonanie deserBudyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zmniejszamy ilość mleka o połowę. Do gorącego budyniu wrzucamy połamaną czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do letniej masy dodajemy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę odstawimy do lodówki na 3-4 godziny, aby lekko stężała.Do pucharków nakładamy masę czekoladowo-budyniową, wsypujemy przygotowane prędzej musli i dokładamy po 1 łyżce jogurtu naturalnego.Smacznego!