ßßß

Składniki:250 g mąki pszennej100 g cukru50 g miodu3 łyżki kakao2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka cynamonu2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej1 jajko270 ml mleka100 ml oleju3/4 szkl. konfitury z czarnej porzeczkiWykonanie:Do naczynia przesiewamy mąkę dodajemy suche składniki tj. cukier, proszek, sodę, kakao, cynamon, przyprawę korzenną. Mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem, olejem i miodem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Każdą foremkę wypełniamy do 1/3 wysokości ciasta, układamy po łyżeczce konfitury a następnie przykrywamy ciastem do ¾ wysokości papilotki. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C. do suchego patyczka, tj. ok. 20 min.Smacznego!