Wykonanie
Do naszego domu już zaczęli schodzić się goście. I to nie byle
jacy goście! Wyjątkowi! Piernikowo-
śliwkowe ludziki! Miękkie, wilgotne, ubrane w białe garnitury. W końcu Święta tuż, tuż, więc trzeba ładnie wyglądać. Ich podróż trwała naprawdę krótko, więc jeśli chcecie to wystarczy tylko odrobinę poczarować nad kuchennym blatem i zanim się zdąrzycie zorientować, piernikowe ludziki zapukają do Waszych drzwi (od piekarnika)!




Przepis (8 sztuk):1szkl
mąki pszennej tortowej1/2szkl
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka (gorzkiego)
kakao100g
konfitury śliwkowej1 (duże)
jajko1/4szkl
oleju1/4szkl
mleka+ biały
lukier do dekoracjiPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon i
kakao. W drugiej misce wymieszać
olej z
mlekiem,
jajkiem i
konfiturą śliwkową. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć do foremek (3/4 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe muffiny wyjąć i ostudzić. Ostudzone udekorować.